Jeugdbestuur

Jeugdburgemeester

Jeugdburgemeester Eline Voorburg

Ik ben Eline Voorburg en ben 11 jaar. Samen met mijn ouders, broer en broertje woon ik in Stoutenburg, dichtbij het bos en kasteel van Heerlijkheid Stoutenburg. Ik zit in groep 8 van basisschool De Brink, ben op school lid van het Junior Lighthouse Team en volg Kr8-klas op het Corderius in Amersfoort. Door waar wij wonen hou ik erg van de natuur. Net als van fietsen, wat ik elke dag moet om bij school te komen. Verder ben ik een echte boekenwurm, zit ik op scouting en vind ik turnen leuk. 

Sinds Koningsdag ben ik de nieuwe (en vijfde) jeugdburgemeester van Leusden. Ik mag een jaarlang alle kinderen van Leusden, Stoutenburg en Achterveld vertegenwoordigen bij evenementen, jubilea en activiteiten. Ook ben ik betrokken bij de jeugdgemeenteraad. Ik hoop in dit jaar meer aandacht voor de jeugd te krijgen, omdat de beslissingen die de grote mensen nu nemen, gevolgen hebben voor onze toekomst. Ik vind het belangrijk dat we goed met het milieu omgaan. Daarnaast probeer ik op te komen voor gelijke kansen voor iedereen.

Als je mij een vraag wilt stellen, aandacht wil vragen voor iets waar jij mee zit binnen onze gemeente of mij wilt uitnodigen voor een bezoek, dan kun je mij bereiken via: jeugdgemeenteraad@leusden.nl

 

Jeugdgemeenteraad

Jeugdgemeenteraad

Het doel van de jeugdgemeenteraad is kinderen uit groep 7 en 8 van de basisscholen te laten ervaren hoe, op gemeentelijk niveau, democratie werkt. Iedere school mag 2 jeugdraadsleden per schooljaar afvaardigen.

De jeugdgemeenteraad komt zes keer per schooljaar bij elkaar.

De stappen:

  • Jeugdraadsvergadering waarbij de leden worden geïnstalleerd en het politiek relevante thema bekend gemaakt wordt. Voorzitter: de burgemeester.
  • Uitdiepen van het thema in een tweetal workshops ( inclusief een korte debattraining).
  • Jeugdraadsvergadering waarin een nieuwe jeugdburgemeester gekozen wordt. De keuze wordt gemaakt uit filmpjes die in een open sollicitatie door alle kinderen uit groep zeven en acht in Leusden kunnen worden ingestuurd. Voorzitter: de burgemeester.
  • Jeugdraadsvergadering waarin wordt gestemd over het advies wat in de eerstvolgende raadsvergadering aan de gemeenteraad wordt aangeboden.
  • Tijdens de laatste bijeenkomst gaan we met z’n allen eten en wordt afscheid genomen van de jeugdraadsleden.

De gemeenteraad vindt het belangrijk dat kinderen/jongeren meepraten in de politiek.

De raad wil graag hun inbreng meenemen in de besluitvorming. Kinderen leren zo al jong hoe een politiek systeem werkt en hoe zij invloed kunnen uitoefenen.

 

Nieuws

Tekst / afbeeldingen volgen later.